Pracownia hotelarska – pokój hotelowy, przeznaczona jest na potrzeby kształcenia zawodowego pracowników pomocniczych obsługi hotelowej. Pomieszczenie zaadaptowane na jednostkę mieszkalną jednoosobową (single room o standardach hoteli 3*) ma stwarzać naturalne warunki pracy w obiektach hotelarskich. Uczniowie przygotowując pokój hotelowy do przyjęcia gości uczą się jak prawidłowo wykonać prace porządkowe, wykorzystując przy tym profesjonalne wózki hotelowej obsługi pięter.
Dzięki utworzeniu pracowni hotelarskiej młodzież ucząca się na pracowników pomocniczych obsługi hotelowej może sprawniej przyswoić wiedzę potrzebną do pracy w służbie pięter i sprawdzić się w zastosowaniu jej w zadaniach praktycznych. W dalszym ciągu staramy się pozyskać potrzebne materiały do remontu węzła higieniczno-sanitarnego, który dopełni jednostkę mieszkalną. Ufamy, iż uda się zrealizować te prace w najbliższym roku. Zdobyta wiedza hotelarska oraz umiejętność wykonywania czynności pomocniczych w obsłudze gości hotelowych niezbędne są w przygotowaniu do egzaminu z kwalifikacji w zawodzie TG.01 Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie.
Pracownia technologii gastronomicznej powstała w ramach projektu „Nowoczesne Centra Edukacji Zawodowej” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Pracownia technologii gastronomicznej przeznaczona jest do realizacji zajęć teoretycznych i praktycznych z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, procesów technologicznych w gastronomii, wyposażenia i zasad bezpieczeństwa w gastronomii oraz podstaw gastronomii dla uczniów kształcących się w zawodach: pracownik pomocniczy obsługi hotelowej i kucharz.
Pracownia wyposażona jest w samodzielne stanowiska oraz urządzenia i sprzęty niezbędne do sporządzania potraw i napojów. Uczniowie nie tylko przygotowują w niej różnego rodzaju potrawy i napoje, lecz uczą się prawidłowej organizacji stanowiska pracy, sprawnego i bezpiecznego posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami gastronomicznymi oraz dekorowania i podawania do stołu. Nowe stanowiska oraz maszyny i sprzęt wzbogacają proces kształcenia młodych adeptów sztuki kulinarnej a zajęcia prowadzone w pracowni gastronomii należą do najsmaczniejszych w szkole.
Pracownia wielofunkcyjna przeznaczona jest do realizacji zajęć teoretycznych z następujących przedmiotów: wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, działalność gospodarcza w gastronomii, podstawy przedsiębiorczości w zawodzie kucharz. Uczniowie uczą się, jak zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy wykonywać obowiązki w zakładzie gastronomicznym, jak dobierać właściwy sprzęt i urządzenia oraz prawidłowo posługiwać się nimi. Zapoznają się z układem funkcjonalnym zakładu gastronomicznego oraz z jego wpływem na sprawną organizację pracy i poziom świadczonych usług.
Uczniowie nabywają też umiejętności dotyczących podejmowania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej. W pracowni odbywają się także zajęcia dotyczące wykonywania prac związanych z obsługą gości w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej. Uczą się również prawidłowego serwowania potraw i napojów, przygotowywania sali konsumenckiej do obsługi kelnerskiej, nakrywania stołów